Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

HUI: kortsiktigt minskad ekoförsäljning, dubblerad marknad om fem år

I somras presenterade Handelns undersökningsinstitut (HUI), en rapport där man spådde en dubblering av den svenska ekologiska marknaden inom fem år. Men vad händer om Sverige och omvärlden drabbas hårt av en långvarig lågkonjunktur? Är det dags att skriva om prognosen, Linda Thunström forskningssamordnare på HUI och doktorand i nationalekonomi:

-Alla studier av konsumtionsmönster visar på att konsumenterna håller hårdare i plånboken när det blir lågkonjunktur. Man tittar mer på pris när man handlar. Den moderna ekologiska konsumtionen har ännu inte upplevt någon lågkonjunktur. Under de två tidigare i början av 2000-talet och 90-talet stod ekologiskt för så små volymer att de inte påverkades nämnvärt, säger hon.

Till skillnad mot till exempel Storbritannien har Sverige inte hamnat i en recession och experterna tror att svenskarna kommer att klara sig lindrigare undan.

-Just nu påverkas mest förmögenheterna, det blir en helt annan sak när det blir oro på arbetsmarkanden. Just i kristid tror jag att de ekologiska produkterna kan få svårt att hävda sig. Det är viktigt att de ekologiska producenterna effektiviserar för lägra prisskillnad. På fem år sikt tror jag fortfarande på en fördubbling av försäljningen, säger hon.

2008-11-24