Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Tomas Svaton: -Lågkonjunktur behöver inte betyda minskad ekoförsäljning

Signalerna från handeln har varit entydiga: Det finns för få ekologiska produkter och för lite ekologisk råvara på marknaden. Men vad händer om Sverige och omvärlden drabbas hårt av en långvarig lågkonjunktur?
Tomas Svaton, VD för Svensk Dagligvaruhandel:

-Ekoförsäljningen har tagit stryk i andra länder, i Storbritannien är det bara fokus på pris just nu. Frågan är hur ont om pengar de svenska konsumenterna kommer att få. Ekologiskt står för en liten del av försäljningen och det har funnits en stor överefterfrågan så det behöver inte betyda så mycket för försäljningen.

Han påpekar att vi ännu bara befinner oss i början av skedet och ingen vet var det kommer att sluta.

-Producenterna, bönderna, påverkas ju också av det osäkra läget. Om de inte vågar satsa så att utbudet blir mer varierat kan effekterna bli värre, säger han.

2008-11-26