Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologisk grönsaksbrist bekymmer för Magnihill

Magnihill utanför Helsingborg producerar och förädlar djupfrysta konventionella och ekologiska grönsaker till detaljhandel och industrin. Företaget är i en stark tillväxtfas och den ekologiska försäljningen ökade med 20 procent under 2007. Försäljningen omsatte ca 100 miljoner kronor under 2007 och 22 miljoner kom från den ekologiska försäljningen. Värdemässigt dubblerades den ekologiska försäljningen under 2007. Bland kunderna som köper ekologiskt hos Magnihill kan nämnas Menigo, Servera, Semper, Dafgård, Irma och Findus.

-Vi har brist på i stort sett alla ekologiska grönsaker. Framför allt är vi i trängande behov av ekologisk potatis, morötter och ärtor Det är synd att inte fler producenter satsar på ekologiskt när vi har så god efterfrågan. Intresset från odlarna är så pass lågt att vi får börja fundera på att öka vår egen odling, och till och med arrendera mark för detta. Jag vet fler företag som har samma problem och nu får lösa odlingen själva. Jag önskar verkligen att fler producenter skulle satsa på ekologiskt, säger Wiveca Pehrsson-Almgren.

2008-08-27