Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Tema ekologisk bomull: -Ekologisk textil är en bra affär för Sunwing

 

Hos den svenska hotellkedjan Sunwing Resort har man ett mångårigt miljöengagemang. Sunwing´s hotell på Grekland var det första i Europa att märkas med EU-blomman, det var 1995.

Sedan 1999 är all textil som används på hotellen helt ekologisk. Det vill säga tillverkningen och odlingen sker helt utan kemikalier. Bomullsodlingen är KRAV-märkt och tillverkningen är Svanenmärkt. Sunwing köper textilvarorna från det svenska företaget Dibb. Dibb är Europas största tillverkare av 100-procent ekologiskt sänglinne och frotté.

-Vi är oerhört nöjda med den ekologiska textilen. Det är verkligen en bra produkt. Den ekologiska textilen är lite dyrare i inköp, men har å andra sidan längre livslängd. Vi finansierade utbytet av den konventionella textilen genom att sätta in en tvättkorg på hotellrummen. Gästerna avgör själva hur ofta lakan och handdukar skall bytas genom att lägga de smutsiga i tvättkorgen. Detta har betytt en stor besparing, både för oss som företag och för miljön. I stället för att byta alla sängkläder dagligen, som man gör på de flesta hotell, blir det kanske ett par gånger i veckan, säger Sunwing´s VD Peter Grandell.

Sunwing har sju hotell runt om i världen och har ca 220 000 gäster per år. Beställningen till Dibb ligger årligen på runt ca 30 000 handdukar (köks- hand- och badhanddukar), 10 000 lakan och påslakan och 7000 örngott. Utöver detta tillkommer övrig textil som morgonrockar, servetter, bordstabletter och babysängkläder.

- De enda textilier som idag inte är ekologiska hos oss är personalens uniformer och textilier i möbler och gardiner. Detta gäller för alla våra hotell, utom i Thailand och Turkiet. Vi är på gång att byta ut uniformerna och då kommer det troligtvis bli ett ekologiskt alternativ. Tyget i möbler och gardiner skall däremot följa reglerna för brandsäkerhet och då måste de även fortsättningsvis behandlas med kemikalier, fortsätter Peter Grandell. 

Sunwing omsätter ca 700 miljoner kronor per år och har en personalstyrka på ca 1000 årsanställda. Förutom att använda ekologisk textil använder Sunwing när så är möjligt ekologiska och närproducerade livsmedel i restaurangköken.

Certifieringen enligt EU-blomman innebär att 10 procent av textilen på hotellen skall vara ekologisk, vilket Sunwing alltså med råge uppfyller. Den innebär bland annat också att minst 22 procent av energiförbrukningen skall komma från förnyelsebara energikällor.

-Vi påbörjade vårt miljöarbete 1995 genom ”Det naturliga steget”. Vi har varit med och tagit fram kriterierna för EU-blommans certifiering inom hotellbranschen. I grunden är det en vilja inom företaget att ”dra sitt strå till stacken”, men det många inte har förstått är att om man jobbar miljövänligt finns det också stora besparingar att göra, det är dyrt att använda kemikalier, avslutar Peter Grandell.

Fakta om EU-blomman: Certifieringen är EU:s officiella miljömärkning och infördes 1995, beslutad av EU Kommissionen. Produkterna granskas ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall och för att få licens måste produkterna uppfylla höga krav på miljö, funktion och kvalitet. Kraven skärps kontinuerligt. Idag kan 25 olika varor eller tjänster märkas med Blomman. Miljöpåverkan fastställs genom undersökning av produkternas växelverkan med miljön under hela dess livslängd, och omfattar även användningen av energi och naturresurser.


 

2007-11-21