Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

God Jul önskar Ekoweb: Redaktören har ordet

Då var det dags att avsluta och summera år 2007. Läsarantalet på Ekoweb har fortsatt öka under året och under första halvåret blev det nya besöksrekord varje månad. I slutet av detta år räknar vi med att drygt 140 000 besökare har varit inne och använt hemsidan. Det är en ökning med 50 procent. Antalet prenumeranter på nyhetsbrevet har också ökat, från 1600 till idag över 1900 stycken.

Sällan har det väl varit så roligt att tillhöra den ekologiska sfären som under 2007. Äntligen kom det där genombrottet som vi väntat på i så många år. Ekologin har synts såväl i massmedia som i handeln och omnämnts som årets tydligaste trend. Den ekologiska marknaden tog fart och till slut verkar det som att allt prat om ekologi också har börjat resultera i ”handling”. Många företag har under året rapporterat om de största försäljningsframgångarna någonsin när det gäller ekologiska produkter.

Kanske intressantast ändå, ökningen inom mejerisidan där ekologin redan tidigare haft sitt starkaste fäste. Mejerierna blev tagna på sängkanten av den stegrande försäljningen och vi har fått se en uppseglande brist på ekologisk mjölkråvara med stigande leverantörspriser som följd. Året avslutades med att Arla tog beslut om en dubblering av ekomjölksproduktionen inom tre år.

En annan varukategori väl värd att nämna är det ekologiska köttet. Efter att ha brottats med vikande försäljningssiffror under många år kan nu det ekologiska köttet visa på fina försäljningsframgångar. Som gammal Scanare trodde jag aldrig att KRAV-affären skulle kunna gå med vinst för slakterijätten, men nu gör den det!

Realist måste men ju ändå vara, den ekologiska försäljningen är fortfarande bara en mycket liten del av den totala försäljningen, men nu när intresset väl väckts hos konsumenterna kommer andelen bara fortsätta att växa. För många företag är det nu en realitet att det är det ekologiska sortimentet som står för den positiva utvecklingen medan det konventionella står still, eller till och med går bakåt.

Frågan är om de svenska producenterna hänger med på tåget eller om vår inhemska ekomarknad skall bli beroende av import. Arealen som brukas ekologiskt har inte ökat nämnvärt under året. Ingen ny producent av KRAV-grisar har heller tillkommit hos Scan trots idog annonsering. Flera länder ser stora möjligheter på den svenska marknaden. Danskar och italienare står beredda att förse de svenska konsumenterna med de varor som efterfrågas. Samtidigt finns det nog plats för alla. Den europeiska marknaden lider av underförsörjning av ekologiska produkter och efterfrågan på den europeiska och amerikanska marknaden visar inga tecken på att mattas av. De flesta räknar med fortsatt tvåsiffriga ökningstal i västvärlden. Vi på Ekowebsredaktionen ser fram emot ett spännande 2008!

Ekoweb kommer att fortsätta förse våra läsare med de färskaste siffrorna och analyserna inom flera marknadsområden. Vår målsättning är att ha en unik nyhetsrapportering. Hos oss skall du kunna läsa det senaste inom ekologi när det gäller produkter och händelser på marknaden. Vi tar gärna emot tips! I skrivande stund ligger planeringen för nästa års reportage färdig, självklart med utrymme för aktuell bevakning. Välkomna in på en kopp kaffe i våra fina lokaler hos Hushållningssällskapet, om ni har vägarna förbi Skara.

Vi önskar våra läsare en Fröjdefull Jul och Ett Gott Nytt Ekoår!

Er redaktör Cecilia Ryegård

2007-12-19