Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologisk produktion på gång hos Dafgårds


I det tysta håller snabbmatsjätten Dafgårds på med ett projekt där man undersöker en eventuell tillverkning av ekologiska produkter. Sedan tidigare har Dafgårds ett ekologiskt sortiment för storkök, grönsaker från Magnihill och kaffe från Löfbergs men nu studerar man alltså potentialen i en egen tillverkning av ekologiska produkter. Ett annat projekt som fortlöper är försöken att få igång en tillverkning av ekologisk köttfärssås till IKEA. Den skall användas till IKEA´s barnportioner inom Sverige. Dafgårds omsätter idag 1,7 miljarder kr.

Företaget har tre olika verksamhetsområden. Det som kanske mest förknippas med företagsnamnet är tillverkningen av färdigrätter som står för 55 procent av omsättningen. Där är Dafgårds en av de största aktörerna på den svenska marknaden. Försäljningen till restauranger och storkök står för 35 procent av omsättningen och resterande 10 procent utgörs av export, där IKEA är den dominerande kunden. Den ekologiska försäljningen finns i dag inom storkök och är försvinnande liten.

-Vår försäljning inom storkök ökar mer än branschens genomsnittliga ökning på 7 procent. Vi har inget emot att sälja ekologiska varor, vi agerar utifrån marknaden och vår erfarenhet är att de fungerar lika bra och har lika bra kvalitet. Problemet är priset och tillgången. En ekologisk falukorv är mer än dubbelt så dyr i inköp för våra kunder och om en stor kund som IKEA vill tillverka något ekologiskt så blir det problem att få fram råvaran. Vi gjorde annars en ganska stor satsning på vårt ekologiska sortiment för ett antal år sedan men kunderna var inte intresserade och därför försvann många ekologiska varor ur sortimentet. Efterfrågan måste komma från förbrukarna, säger Andreas Bring som är storköksansvarig hos Dafgårds.

-Det politiska målet som den förra regeringen satte upp om 25 procents ekologisk konsumtion har satt fart på efterfrågan igen och om det målet kvarstår så måste det påverka fler produkter än mejerivaror positivt. I det projekt som just nu pågår hos oss tittar vi på tillverkning av ekologiska produkter till några befintliga kunder inom offentlig sektor.


Andreas Bring

Mer än att det handlar om köttbaserade produkter och att det rör sig om stora volymer kan jag inte avslöja. Inom ett halvår hoppas vi kunna dra igång en produktion om förstudien slår väl ut, fortsätter Andreas Bring


Bernt-Ola Fredriksson

Ett annat projekt som fortfarande pågår och ännu inte fått sin lösning är att ta fram en ekologisk köttfärssås efter önskemål från IKEA. Det rör sig om ca 40 ton ekologis köttfärssås som idag tillverkas av importerat kött men vid en konvertering skulle tillverkningen troligen ske av svenskt ekologiskt kött.

-Vi håller fortfarande på att försöka få en lösning på IKEAs önskemål om en ekologisk köttfärssås till sina restauranger i Sverige. Ännu efter mer än ett år har vi inte lyckats. Köttfärssåsen skall serveras som barnportion och priset till kunderna är 10 kr. Vårt problem är att få fram en produkt till det priset. Själva tillverkningsprocessen är inte dyrare för vår del men priset på råvaran har hittills varit för hög. Dessutom har vi svårt att få tag i de volymer som det rör sig om. Framför allt är det svårt att få tag på fläskfärs, säger Bernt-Ola Fredriksson affärschef och ansvarig för IKEA-affären hos Dafgårds.

2006-11-24