Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Swedeponic utökar produktionen i Påarp och Hejsta

Swedeponic är företaget som odlar ekologiska färska kryddor och örter i Sverige, Holland, Belgien, Tyskland, England och Polen. Företaget ägs till 80 procent av Göteborgsföretaget Santa Maria och Swedeponic är marknadsledande på området. Sedan 1998 är hela sortimentet av färska örter och kryddor ekologiskt. Mellan 11-12 miljoner krukor färska örter odlas varje år i Swedeponic´s regi i Sverige, men en del importeras också från Holland.


Göran Grönlund, Platschef på Swedeponic

- Vi producerar idag 22 stycken KRAV-godkända kryddor där merparten säljs till olika detaljhandelskedjor och grossister. Produktionen av kryddorna sker i växthusen belägna i Vrena, Påarp, Hejsta och på Orust. I Sverige sysselsätter vi ett 60-tal personer under säsong. Försäljningen går bra vilket gör att vi i år expanderar vår verksamhet med 25 procent. Utbyggnaden sker i Påarp i Helsingborg med totalt 4800 nya kvadratmeter växthus, säger platschefen Göran Grönlund, på Swedeponic.

Storsäljare bland de ekologiska kryddorna är Basilika i olika varianter, persilja och dill. Under 2005 omsatte Swedeponic 75 miljoner kr i Sverige, varav den ekologiska delen står för 80 procent. I år beräknas försäljningen öka till cirka 85 miljoner i Sverige.

– Ekologisk produktion av örter, kryddor och olika sallader kräver högteknologi. Växthusen är därför specialbyggda för produktion av kryddor och sallad, vilket innebär att vi kan styra klimat, vatten och näring samt produktion på ett effektivt sätt. Styrningen gör att vi kan producera varor med en jämn kvalitet året runt, vilket är mycket viktigt för våra kunder, säger Göran.

- Vi arbetar också mycket med att hitta rätt frö och sort för respektive artikel, vilket gör att vi kontinuerligt provodlar gamla sorter, testar nya kompostmaterial och testar nya näringskällor och tekniker för applicering av dessa, fortsätter Göran.


- Vi testade ifjol att även producera KRAV-godkänd sallad, men fick för ojämn produktion. Vi har nu satsat mycket energi på att lösa detta och vi hoppas att få igång produktionen i början av nästa år igen. Att odla ekologiskt är svårt och det uppkommer hela tiden nya utmaningar som man måste lösa, vilket är en rolig del i mitt arbete.

- Vi tror mycket på den ekologiska produktionen, som visserligen är svårare, men som också har framtiden för sig. Våra kunder efterfrågar dessa produkter och om ett år räknar vi med att all vår produktion i Sverige är KRAV-godkänd. De hårdare reglerna som ställs på oss som producenter ser vi som spännande utmaningar, avslutar Göran.

2006-12-05