Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Stålbad för Saba efter förlorat kontrakt med Coop

Försäljningen av ekologisk frukt & grönsaker rasar för grossitsfirman Saba i Helsingborg. Anledningen är att Saba förlorade kontraktet med Coop Sverige vid årsskiftet, ett kontrakt med ett totalt värde på cirka 1,4 miljarder kronor och där den ekologiska försäljningen värderades till cirka 130 - 140 miljoner kronor. Med anledning av detta har Saba tvingats omstrukturera sig och därmed också avskeda en hel del personal.


- Våren har varit tuff för oss och detta innebär en hel del för vårt ekologiska sortiment. Ifjol sålde KRAV-godkänd frukt & grönsaker för drygt 187 miljoner kronor, en försäljning som kommer att minska kraftigt i år i och med att vi tappat Coop som kund. På de kunder som vi har kvar ser vi dock att försäljningen av ekologiska produkter är stabil, kanske något ökande, säger Anna-Karin Johansson, ekologisk samordnare och affärsutvecklare på Saba.

- En minskad omsättning på ekologisk frukt och grönt gör troligtvis att vi måste minska vårt sortiment av ekologiska artiklar. Idag har vi runt 90 artiklar och detta tittas över just nu. Att missa en så pass stor kund som Coop ställer till en del problem, eftersom man måste ha en viss omsättning på en artikel för att den skall vara fräsch vid leverans. Får man en för låg omsättning är det risk att artikeln blir olönsam och då plockas den bort från sortimentet, säger Anna-Karin Johansson.

- Vi märker av en hård konkurrens på marknaden för frukt och grönt. Priset styr mycket vilket även påverkar företagets framtida satsningar. Intresset från våra kunder på ekologiskt frukt och grönt är ganska ljummet, även om att vi ser att Hemköp börjar dra lite igen. 2005 var cirka 5 procent av omsättningen ekologisk, en siffra som kommer att sjunka i år, avslutar Anna-Karin Johansson.


Saba omsatte cirka 3 miljarder kronor 2005. Saba köper under odlingssäsongen in frukt- och grönsaker från svenska producenter och de svenska inköpen står för ungefär 30 procent av den totala ekologiska försäljningen. Saba ägs av Dole Food Company Inc. som är ett av världens ledande frukt- och grönsaksföretag.

2006-12-08