Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Green n´lean -Stora visioner och nya marknader

 


Pierre Hanell

Green ´n Lean är konceptet som satsar på slowfood som snabbmat. I februari slog man upp portarna till en restaurang på Kungsholmen i Stockholm. Teamet bakom idén har storslagna planer för de 100 procent ekologiska och vegetariska produkterna framöver.

-Vi har en världsunik produkt som till fullo bygger på den ekologiska tanken, säger Pierre Hanell som är en av hjärnorna och de fyra ägarna bakom varumärket.

I februari 2005 började man tillverka ekologiska och vegetariska produkter under varumärket Green ´n Lean. I dag har man 8 KRAV-godkända djupfrysta vegetariska ”bollar” och ”järpar”. Green ´n Lean satsar på nyttig snabbmat gjord på ekologiska råvaror.

Green ´n Leans produkter finns, förutom i restaurangen på Scheelegatan i Stockholm, tillgängliga på Servera, ICA Meny, Martin Olsson och Svensk Snabbmat.

Produkterna tillverkas på Lecoras anläggning i Vadstena. Majoriteten av råvaran växer på fälten runt Flen, men man har börjat snegla på att kontraktera småländska och skånska spannmålsproducenter i takt med att tillverkningen ökar.

-Ännu så länge är produktionen bara i sin linda. Om fem år räknar vi med att ha en etablerad restaurangkedja i Sveriges tio största städer, vi finns rikstäckande i detaljhandeln, vi har ett etablerat koncept i USA med anläggning och restaurangkedja, vi har en anläggning i Tyskland och säljer produkter i Storbritannien, säger Pierre Hanell.

 


slowfood som fastfood

Restaurangen beräknas stå för hälften av omsättningen i år. Man producerade ca 1,5 ton av produkterna i månaden runt årsskiftet 2006 men beräknar att produktionstakten kommer öka avsevärt i och med restaurangens öppnade i februari och eftersom man nu har kontrakt med bland annat kommunerna i Stockholm, Malmö och Huddinge.

Idén kommer från Pierre Hanell som efter gedigna och mångåriga studier av näringslära och egna experiment utvecklat ett antal recept baserade på speltvete (dinkel), nakenhavre och ärtor. Pierre Hanell har en 30-årig bakgrund som kock och köksmästare och började intressera sig för näringslära sedan hans barn blivit kraftigt allergiska.In i det sista jobbade hantverkarna med restauranglokalen

–Vi äter alldeles för lite grovkornig säd, baljväxter och rotfrukter vilket gör kosten näringsfattig med sänkt immunförsvar som följd. Mina recept är resultatet av en strävan att på bästa sätt få i sig maximal näring med en bra balans. Vi tillverkar våra produkter av närproducerade, ekologiska råvaror. Vi vill visa att man kan äta nyttigt utan att ge avkall på smaken. Skolorna är på hugget, de ser en produkt som i princip vilken allergiker som helst kan äta. Dessutom går den bra att servera till vegetarianer och veganer, grupper som blir större bland ungdomarna. Dessutom ligger vår produkt bra i pris, ca 100-125 kronor kilot vilket inte är farligt för en produkt som är svensk, KRAV-märkt och dessutom nyttig, avsluter Pierre Hanell  

2006-12-15