Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Odling av dinkelvete på Frösthults Prästgård i Uppland

Morgonen den 10 september laddar jag såmaskinen med utsäde hemma vid gården. Jag har bestämt mig för att så dinkelvete (kallas även spelt). Det är ett mycket gammalt veteslag som har kvar sina ursprungliga egenskaper. Intresset för dinkel är stort bland konsumenterna. Jag har eget utsäde av lantsorten Bauländer Spelz.    Framåt 10-tiden lättar dimman och det blir en strålande höstdag för sådden. Det är besvärligt att få ut rätt utsädes-mängd eftersom dinkelvetet har mycket skal och gärna stackar sig i sålådan. Skalen ska vara kvar för de skyddar kärnorna mot svamp-angrepp Jag siktar på att få ut drygt 250 kg/ha, inklusive agnar. En månad senare täcker speltvetet hela skiftet. Det har en stor kärna som ger bra skjuts åt plantan vid uppkomsten. Dinkelvete passar i ekologisk odling. Det är inte så krävande på näring och det konkurrerar mycket bra mot ogräs med sitt långa strå. Men det har ju förstås betydligt lägre avkastning.  


I sitt växtsätt påminner dinkelvete om en korsning mellan kvickrot och råg. Bladen är veka men plantan bestockar sig bättre än vanligt höstvete. Plantorna är känsliga för stående vatten och isbränna men annars är de vinterhärdiga.    I början av juni har spelten (dinkeln) dragit ifrån höstvetet med flera decimeter. Den är en tät gröda som konkurrerar bra mot ogräs. Med hjälp av sina djupa rötter kan dinkelvetet effektivt ta upp näring från jorden.


  I slutet av augusti är dinkelvetet moget och färdigt att tröskas. Axet har fått den rätta glansiga brunröda färgen. Axet är betydligt längre och glesare än på vanligt vete. Jag väntar med tröskningen tills axet är så moget att det bryts sönder helt i tröskan.


  Tröskningen skall utföras med omsorg. Jag kör med öppna såll, låg hastighet på cylindern och lägger inte åt slagskon så hårt. Allt för att inte påverka de yttre, tätt sittande skalen som skyddar kärnan.Det är mycket halm som ska igenom tröskan. Dinkelvete har ett långt och vekt strå och lägger sig lätt. Den ger betydligt lägre skörd än vanligt höstvete. Här räknar jag med att få runt 3300 kg/ha.

För den oinvigde ser det skräpigt ut i tanken men det är så här tröskad spelt ska se ut. Innanför de skyddande agnarna ligger en stor och ljus kärna med ett tunt skal. Dinkelvete skall lagras med ytterskalen på. Då är det skyddat mot skador och får en lång hållbarhet. Kärnorna måste sen skalas fram i en speciell skalmaskin innan de kan malas till mjöl.

 

Mer om ekologisk odling i Uppland hittar du på www.c.lst.se

2004-11-29