Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Prognos på 20 000 EU-ekologiska grisar hos Scan

Just nu är Scan inne i ett rekryteringsarbete av producenter som vill ställa om sin svinproduktion till EU-ekologisk. Hittills har fyra producenter anmält sitt intresse, och fler är på gång. Det handlar om konventionella producenter som är intresserade av att ställa om sin produktion. Scan har fått ett flertal förfrågningar från länder runt om i Europa, där det råder brist på ekologiskt kött. Scans första prognoser talar om ett behov av ca 20 000 EU-ekologiska grisar. Det är mer än de KRAV-grisar företaget slaktar i dag. KRAV-slakten beräknas uppgå till ca 18 000 grisar i år, det är lika många som förra året. -Hittills har fyra producenter anmält sitt intresse för att ställa om sin produktion, det handlar om producenter som idag har en konventionell produktion. Intresset är större för att ställa om till EU-ekologiskt än till KRAV. Hittills i år har vi ingen ny KRAV-producent, trots att priset och lönsamheten är god och vi verkligen har ansträngt oss för att nyrekrytera. Många producenter upplever KRAV-reglerna som för krångliga. Det är synd eftersom vi även har brist på KRAV-grisar och skulle kunna sälja mycket mer om vi bara hade större tillgång, säger Billy Strid som är tillförselansvarig på gris hos Scan.

2007-12-21