Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ingen ny KRAV-grisproducent hos Scan i år

Det går trögt i rekryteringsarbetet av nya KRAV-grisproducenter hos Scan. Trots idog annonsering i lantbrukspressen, informationsmöten, och att ekotillägget ökat med 60 procent sedan i januari, har inte en enda ny KRAV-producent tillkommit under året. För Scan betyder det att man inte kommer öka årets slakt av KRAV-grisar. Prognoserna säger en slakt om ca 18 000 KRAV-grisar under 2007 mot 18 300 under 2006. -Det är synd, det finns säkert flera anledningar. En kan vara att man fortfarande tycker att det är ett för dåligt pris, trots att det nu skiljer flera hundralappar i förtjänst till KRAV-producenternas fördel. Den konventionella svinproduktionen går idag med förlust. Det kan vara att man tycker att KRAV-organisationen är för stelbent. Det kan också vara att man inte tycker om produktionsmetoden eller att KRAV-producenterna helt enkelt inte gillar Scan. Men vi fortsätter jobba på att få in fler producenter. Vi kan sälja mycket mer KRAV-grisar än vad vi slaktar idag, säger Billy Strid som är tillförselansvarig hos Scan.

2007-12-28