Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Norrmejerier höjer priset

Från den förste januari höjer Norrmejerier priset till både de konventionella- och ekologiska producenterna. Det nya snittpriset för ett kilo ekologisk mjölk blir 4,93 och ekotillägget höjs med 50 öre till 1,30. Priserna på mjölkmarknaden kan närmast beskrivas som turbulent. Det var inte länge sedan Skånemejerier gick ut med höjda priser till ekoproducenterna. Med det nya snittpriset på 4,54 kronor efter årsskiftet, som då skulle vara landets högsta. Den placeringen fick Skånemejerier alltså inte behålla länge. Norrmejerier vägde in ca 4 miljoner kg ekologisk mjölk under 2007 och i dag är ca 2 procent av den totala invägningen ekologisk. -Vi är i starkt behov av att utöka vår ekologiska invägning. Vi behöver tre till fyra gånger så mycket mjölk under några år fram över. Vi är otroligt angelägna om att få fler producenter så att vi kan komma upp i en andel om 10 procent av den totala invägningen, senast 2011. Producenterna säger att de vill ha mer betalt, då ger vi dem mer betalt. Vi har goda förhoppningar om att kunna lösa tillförsefrågan. Vi märker att det finns ett större intresse bland ungdomarna, säger Jan-Erik Nord som är chef för Norrmejeriers producenttjänst.

2007-12-03