Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Brist på 3 miljoner kilo hos Skånemejerier 2008

Skånemejerier måste öka sin invägning av ekologisk mjölkråvara med 20 procent under 2008. Det betyder att man måste hitta ekologiska mjölkproducenter som kan leverera ytterligare 3 miljoner kilo ekologisk mjölk, utöver de 14 miljoner kilo som Skånemejerier väger in under 2007. Detta lågt räknat eftersom företaget redan under 2007 haft brist på ekologisk mjölkråvara, vilket yttrat sig i att man var tvungen att ställa in tillverkningen av ekologisk standardmjölk under delar av hösten. -Försäljningen har ökat med 35 procent för det ekologiska sortimentet under 2007. nu har även konsumentförsäljningen kommit i gång, tidigare har det mest varit storhushåll som stått för ökningarna. Alla signaler visar att efterfrågan kommer att fortsätta öka och vi arbetar nu hårt på att få in fler ekologiska leverantörer, och att få de som redan har en ekologisk besättning att öka sin produktion. De producenter som levererar större volymer än utlovat får en extra betalning på 50 öre per extra levererat kilo. De som ställer om sin produktion får 15 öre extra per kilo under karenstiden. Vi märker att det finns ett större intresse för omställning bland mjölkbönderna nu än tidigare, säger Per-Olof Johansson som är marknadschef på Skånemejerier.

2007-11-14