Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Skånemejerier restar ekologisk standardmjölk

Den ekologiska försäljningen har ökat med 35 procent under 2007 hos Skånemejerier. Ökningen är jämn över hela sortimentet, tillexempel har en gammal välkänd produkt som ekologisk mellanmjölk ökat med 25 procent. Skånemejerier har fått in flera nya ekoproducenter och räknade med att tillverkningen skulle vara säkerställd, men nu följer man i Arlas fotspår och restar den ekologiska standardmjölken för såväl konsument som storhushåll för att kunna leverera önskade volymer av resterande ekosortiment. -Under några veckor har vi bara tillverkat standardmjölk i början på veckan, då vi haft tillräckligt med ekomjölk, men nu ställer vi in produktionen helt. Vi tror att vi kan återuppta produktionen i början av december. Vi var inte beredda på ett underskott av ekologisk mjölkråvara. Våra prognoser visade på att vi skulle vara i balans året ut. Att vi nu har brist beror både på att försäljningen ökat mycket mer än förväntat, men också att vi fått in mindre kvantiteter ekomjölk än beräknat. Vi har fått flera nya producenter men korna har mjölkat sämre under hösten, vilket troligtvis beror på den kalla och regniga sommaren, säger Per-Olof Johnsson som är produktchef på Skånemejerier.

2007-11-22