Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Domstein Enghav: -Svårt hitta ekologisk bulkvara

Domstein Enghav är ett norskt börsnoterat fiskeriföretag med anläggningar i bland annat Kungshamn och Lysekil. Den svenska verksamheten omsätter 350 miljoner kronor. Nu är ca 1 procent av försäljningen till storkök ekologisk. Företaget har på senare tid märkt ett påtagligt intresse bland sina storkökskunder för att öka inköpen av ekologiska fiskprodukter. I dagsläget har företaget tre KRAV-märkta sillprodukter och fem produkter som innehåller MSC-märkt fisk och ekologiska ingredienser. (Läs mer om MSC på www.msc.org) När Domstein Enghav nu satsar vidare på det ekologiska sortimentet är det inte brist på certifierad fisk som är problemet: -Vi har problem att hitta ekologiska ingredienser till våra beredda produkter. Det finns till exempel få ekologiska mjölsorter inom industrin och det begränsar utvecklingen eftersom det blir svårt att variera det ekologiska sortimentet. När vi köper mjöl så köper vi minst 10 ton på en gång och då blir vår valmöjlighet begränsad eftersom få företag har satsat på ekologisk bulkvara, säger Ronnie Claesson, som är marknadschef för storkök hos Domstein Enghav i Kungshamn.

2007-11-15