Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Stark marknad för ekologisk spannmål

Halvdanna skördar i Europa och stark tillväxt på marknaden för ekologiska produkter gör att efterfrågan på ekologisk spannmål är mycket god och till följd av detta får priserna en skjuts uppåt i år, detta efter flera år av sjunkande priser på grund av ett större utbud än efterfrågan. Flera av Lantmännens kunder i Storbritannien, Danmark, Tyskland och USA vill nu öka sina beställningar från Sverige och här hemma ökar också efterfrågan på konsumentprodukter och därmed också på spannmål till råvara och foder. -Den ekologiska spannmålen klarade sig förhållandevis bra i år, den är i huvudsak bärgad med god kondition. Jag förväntar mig nu att vi kommer ha en bra marknad för eko-spannmål de närmsta två-tre åren. Konsumentmarknaden växer. Allt som odlas idag efterfrågas och mer därtill. De närmsta åren kommer utbudet släpa efter efterfrågan, vilket gör att det blir säljarens marknad, säger Anneke Svantesson som är produktmarknadschef för ekologisk spannmål hos Lantmännen till Lantmännens ägartidning Grodden.

2006-11-29