Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Dibb ab störst på KRAV-märkta textilier

Företaget Dibb ab har riktat in sin verksamhet på att handla med KRAV/Svan-märkta textilier. Företaget tar sin ekologisk bomull från Texas och tillverkningen sker i baltländerna. Dibb ab tillverkar sänglinne, frottéprodukter, väv och garn. Dessutom tillverkar man KRAV-märkta tamponger. De största kunderna är resebolaget Vingresor/Sunwing resort, som köper sänglinne, och Coop. Dibb's Änglamark lakan utsågs av ICA Kuriren 2004 till "överlägset bäst i test". Samtliga stora detaljisters lakan testades, det enda godkända var Dibb's lakan. -Vi är det enda företag i världen som är certifierade inom textilindustrin både när det gäller råvara och tillverkning. Hälften av våra produkter säljs på exportmarknaden och vi levererar till ett 10-tal länder. Vi använder ca 2 miljoner ton ekologiskt odlad bomull 2006. Efter många år i uppförsbacke börjar det blåsa medvind för ekologisk textil efter 1998. Vi omsätter i år ca 15 miljoner kr och beräknar att dubblera omsättningen under nästa år. Det är ett enormt intresse just nu och vår expansion kan gå väldigt fort. Många hotell är intresserade av ekologiskt sänglinne, det blir inte dyrare än konventionellt eftersom det har tre gånger så lång livslängd. Den största bromsen är vissa tvätterier som ligger på stora lager av konventionella produkter av bomull/polyester. Dessa textilier är en av de värst bidragande orsakerna till växthuseffekten eftersom de eldas upp när de är förbrukade, säger Per Holmberg som är VD hos Dibb.

2006-11-23