Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Trots ökning: slut med KRAV hos Annas Pepparkakor

Det här blir sista julen som man kan knapra på KRAV-märkta pepparkakor till julglöggen. Den enda storskaliga tillverkaren av ekologiska pepparkakor lägger ner produktionen under hösten efter åtta år. Detta trots att försäljningen har ökat med 3 procent under det senaste året efter en minskning på 10 procent under 2005. Anledningen till att produktionen upphör är att Annas Pepparkakor inte längre får dispens från Livsmedelsverket att använda konventionell sirap. -De ekologiska pepparkakorna har stått för ca 1 procent av vår totala tillverkningsvolym och inneburit en hel del extra arbetet men vi har ändå velat kunna erbjuda våra kunder ett fullt sortiment och därför beklagar vi att livsmedelsverket dragit in vår dispens. Vi kan inte hantera den ekologiska sirapen manuellt i vår anläggning och därför finns det ingen annan utväg än att lägga ner produktionen. Det är särskilt tråkigt eftersom försäljningen börjat vända uppåt igen, säger Per Martinsson som är kvalitetsansvarig hos Annas Pepparkakor.

2006-12-01