Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologiska potatisförsök i Sverige

Årets försök visar på stora avkastningsskillnader mellan de olika försöksplatserna i Sverige. Skillnaden var i vissa fall så stor som 40 procent. Sortförsöken har genomförts på tre platser i Sverige, Dalarna, Halland och Skåne. Skörden i Skåne har varit högst i sortförsök och varierat mellan 27 – 38 ton per hektar. Försöksresultaten i Halland och Dalarna varierade mellan 12 – 26 ton per hektar. Skördemässigt så gav sorterna Raja och Superb den högsta avkastningen. Sämst avkastade sorten Ditta. Idagsläget finns det gott om ekologiskt svenskt potatisutsäde. 30 ton Sava, 70 Ovatio, 15 ton Ditta, 30 ton Matilda, 60 ton Valor och 45 ton Lady Balfour, skriver jordbruksverket i sitt eko-potatis odlarbrev nr 8.

2004-12-28