Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Utan chark- inget ekokött

Utan chark- inget ekokött. Och ingen chark utan gris. Det var budskapet från slakteri och handel under seminariet om ekokött på Kungliga Skogliga Lantbruksakademien i början av december. Tyvärr finns det bara två filéer och två kotlettrader på varje gris. Det ger en viss obalans i efterfrågan och utbud, som driver upp priserna på eko-kött. Med charkproduktionen kan mer av djuret tas tillvara. – Det är idag ingen som tjänar särskilt mycket på ekoköttproduktionen. Ändå är det för stor skillnad mellan producentens och konsumentens pris på varan. Därför vill vi nu få ner kostnaderna på flera punkter i kedjan mellan producent och konsument, menar Peter Rasztar, VD Swedish Meats. På nötkroppen är cirka 30 procent charkvara och på griskroppen kan andelen charkvara uppgå till 60 procent. Om 60 procent av nötslaktkroppen avsätts som ekologisk blir merkostnaden för kravdetaljer 2,30 kronor vid KRAV-tillägg till producent på 3,50 kronor. Av 100 kilo slaktgris styckar Swedish Meats idag cirka 60 kilo och 35 procent av styckdelarna kan idag säljas som ekologiska.

2003-12-22