Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Lantägg: Ersättningen till producenterna måste öka

Svenska Lantägg ökar sin försäljning av KRAV-ägg. Det överskott man tidigare hade är nu borta och Lantägg har så smått börjat se sig om efter ytterligare leverantörer. Om efterfrågan fortsätter öka kan det bli svårt att säkra tillgången eftersom intresset för att ställa om produktionen är måttligt bland producenterna. -Äggbranschen är en extremt pressad bransch. Vi ser att många producenter har svårigheter att få ekonomin att gå ihop sedan de nya reglerna där värphönsen måste vara från KRAV-godkänd uppfödning. Dessutom har foderpriserna stigit mer än förväntat. I dagsläget betalar vi ca 18-19 kr, minus avdrag för ”knäckägg”, per kilo till producenten. Ersättningen skulle behöva öka med åtminstone en krona per kilo. Men om producenterna får mer betyder det att priset också blir dyrare i butikerna. Det återstår att se vad konsumenterna tycker om det eftersom skillnaden redan idag är förhållandevis stor mellan konventionella ägg och KRAV-ägg, säger Jan-Olof Bohlin som är produktionschef för Svenska Lantägg.

2006-12-21