Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Gunnar Rundgren (IFOAM) om framtid för ekologiskt

Gunnar Rundgren, ordförande i internationella ekologiska certifieringsorganet IFOAM, sade under konferensen i Ekologiskt lantbruk 2003 att han är rädd för dogmism och sektorism inom eko-sektorn. Han vill se ett arbete med att utveckla eko-produktionen både på bredden och på djupet. - Vi måste välkomna ekologiskt inom många olika livsmedelskanaler. Ekologiskt på McDonald’s och Bondens Egen Marknad kan mycket väl kombineras. Att arbeta på bredden innebär att sälja och producera en ökad andel ekologiskt. På djupet gör vi det ekologiska mer ekologiskt, sade Gunnar Rundgren. Med ”mer ekologiskt” menade Rundgren att branschen exempelvis kan försöka minska användningen av diesel i jordbruket, eller minska antalet långa transporter. Dessutom betonade han vikten av att utnyttja nya marknader. Exempelvis skulle lantbrukaren kunna ta betalt för den miljötjänst ekologiska marker, enligt vissa forskare, utgör i form av kolfälla (se tidigare Ekoweb nyhet).

2003-12-18