Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Sverige nära regeringsmål för ekologiskt

Ingrid Petersson, statssekreterare jordbruksdepartementet, var positiv till utvecklingen för svensk ekologisk produktion, särskilt vad gäller export, under sin presentation på konferensen i Ekologiskt lantbruk 2003. Samtidigt betonade hon vikten av att hela tiden ställa frågan om det är värt pengarna. – Marknaden för ekologiskt i Europa har ökat, 1993-1998 växte marknaden med 25 procent årligen, och efter det är ökningen 30 procent årligen. Vi har en stor potential för export i Sverige när efterfrågan i andra länder ökar. Vår miljömedvetenhet och vårt djurskydd har stort förtroende. Vi ligger även nära de uppsatta regeringsmålen för ekologisk produktion. I dagsläget är nära 17 procent av Sveriges åkerareal ekologiskt odlad, en siffra som är hög sedd ur ett internationellt perspektiv, sade Ingrid Petersson. Konferensen ägde rum i Uppsala 18-19 november.

2003-12-17