Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

35 procent eko-utsäde i vallfröblandningar

Som ekoweb tidigare rapporterat om har Jordbruksverket utarbetat nya regler för ekologiskt utsäde avseende vallfröer. Grundtanken är att man skall blanda ekologiskt utsäde med konventionellt för att på så sätt komma bort ifrån dagens ”vänta-på-dispens” beteende. Thorsten Rahbek Pedersen på Jordbruksverket i Alnarp redogjorde för det nya förslaget på en kurs för ekologisk vallfröodling i Vänersborg. Man har utifrån de volymer som produceras respektive efterfrågas på den svenska marknaden kommit fram till att inblandningen av eko-odlat frö skall vara 35 procent för arterna rödklöver, timotej och ängssvingel. Reglerna gäller såväl färdiga blandningar som hemmablandningar där dessa arter ingår. Överlagrat vallfrö som är inköpt före november 2002 ges generell dispens under 2003.

2002-12-05