Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Swegro ökar sin grönsaksförsäljning

Ekologiska grönsaker lockar konsumenterna. Försäljningen av ekologiska grönsaker fortsätter att öka och Swegro är nöjd med årets skörd. Försäljningsvolymerna för både morötter och potatis ökar i år med upp till 30 procent jämfört med ifjol. Även försäljningen av lök, palsternacka, vitkål och körsbärstomater ökar. – Eko-potatis skörden blev större än våra prognoser och samtidigt har vi ett rekordlågt pris för den konventionell potatis. Detta gör att vi har fått sänka priset för att kunna sälja våra volymer. Idag får våra producenter 2,30 till 2,40 kronor per kilo och det konventionella priset ligger runt en krona. När prisskillnaden mellan ekologisk och konventionell potatis blir mer än en krona märker vi att det blir svårare att sälja eko-potatisen. Trots de betydligt större volymerna i år räknar vi med att kunna sälja all eko-potatis, säger Jan Knutar, Swegro. – Vi är nöjda med de befintliga volymer vi har med gurka, däremot minskar produktionen av tomater. Vi är här intresserade att hitta nya odlare, fortsätter Jan. – I nästa år räknar vi med att utöka vår kontrakterade morotsodling med minst 20 procent. Just nu för vi diskussioner med befintliga och nya producenter. Vi för även diskussioner med nya odlare för vår lyckade satsning med körsbärstomater och om allt lyckas dubblar vi volymen till nästa år, avslutar Jan Knutar Swegro.

2002-12-03