Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Lantmännen förväntade större ekoskörd

Skörden av ekospannmål har varit normal i Sverige i år, meddelar Anneke Svantesson, EcoTrade. Lantmännen hade hoppats på lite större volymer, men vädrets makter förhindrade en kanonskörd i västra Sverige och skörden hamnar nu istället på fjolårets nivå, dvs. 30.000 ton. Falltalen på höstvete har i regel varit bra, med undantag från vetet från västra delarna av Sverige. Kvalitén på havren är dålig överlag. Marknaden för proteingrödor, grynhavre och vete har fortsatt att utvecklats på ett positivt sätt. Den starka marknaden för ekospannmål har gjort att Lantmännen har en stadig tillväxt av nya ekolantbrukare. Främst sker ökningen i områdena norr om Mälaren och i Östergötland, avslutar Anneke Svantesson, EcoTrade.

2001-11-15