Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

WWF:s ger KRAV-märkt kyckling grönt ljus i köttguide

KRAV-märkt kyckling är den enda kyckling som får grönt ljus i WWF:s nya Köttguide. WWF:s skärpta kriterier för klimat och djurvälfärd gör att all annan svensk och importerad kyckling får gult eller rött ljus. KRAV hamnar genomgående i topp med grönt ljus i Köttguidens alla livsmedelsgrupper.

– Att KRAV hamnar i topp i Köttguiden beror på att KRAV har ett starkt regelverk, med regler för hållbarhet och djurvälfärd utöver EU:s ekoregler, säger Anna Richert, matexpert på WWF.
Den senaste upplagan av Köttguiden presenterades för två år sedan av WWF, som rankar kött, ägg, ost och vegoprotein utifrån ett trafikljussystem med grönt, gult eller rött ljus. Bedömningarna baseras på fem kriterier: biologisk mångfald, klimat, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika.

– WWF:s guider är viktiga hjälpmedel för konsumenter som vill göra hållbara val. Det är positivt att WWF har skärpt sina kriterier för Köttguiden, och resultatet visar tydligt att KRAV-märkta livsmedel är de som konsumenter och inköpare bör välja i första hand, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.

De stora förändringarna i årets uppdatering av Köttguiden gäller kyckling, där svensk konventionellt producerad kyckling nu får rött ljus.

Källa: Pressmedelande KRAV

2021-11-23