Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekospannmålspriserna fortsätter att stiga i England

En skörd under normal och begränsad tillgång på foderspannmål från östländerna har ökat priserna på ekologisk spannmål i England rejält. Många mjölk-, kyckling- och äggproducenter kämpar nu för att kunna betala räkningarna.

England är ett stort importland av ekologisk spannmål. Årligen importerar man över 300 000 ton ekologisk foderspannmål.
- De ekologiska spannmålspriserna fortsätter att stig och förra veckan handlades fodervete för 340 till 350 euro per ton. Det ärt en ökning med över 30 euro per ton på mindre än två veckor, säger Adrew Trump, verksamhetsledare på Organic Arable.

Högre priser att vänta
Och toppen är troligtvis långt ifrån nådd. Tidigare år har importen från bland annat Ryssland, Ukraina, Kazakstan, Baltikum och Rumänien pressat ned priset men här har också skörden blivit mindre än väntat och det pressar nu priserna uppåt.
- Skörden av ekologisk spannmål är under normal i England, men framför allt så verkar det som det i år finnas betydligt mindre ekologisk foderspannmål på marknaden från östländerna. Därför är det troligt att priset kommer stiga lite till, säger Andrew Trump.

Det ser ut som att konkurrensen nu hårdnar om eko-spannmålen. Det rapporteras om att USA redan köpt flera stora båtar med eko-spannmål och att fodervete från östländerna samt att länderna från Baltikum redan sålt slut på sitt vete.

Tuffa tider för djurproducenterna
Ett problem som England delar med resten av EU är att de ekologiska djurbönderna nu går på knäna. Idagsläget så har foderpriserna stigit med 25-30 procent och djurproducenterna har fått sänkta priser för kött, mjölk och ägg. En situation som i längden är ohållbar.
- Det är mycket tufft nu för mjölk-, ägg-, kyckling- och grisproducenter. Foderkostnaderna har skenat och även el och diselkostnaderna har stigit rejält. Vid nivåer på fodervete på över 375 euro så är det nog många ekologiska djurbönder som lägger av på grund av för dålig lönsamhet, tror Andrew Trump.

GMO-foder ger underkänd eko-gödsel
För de ekologiska spannmålsodlarna ser det betydligt bättre ut.
- På nuvarande prisnivåer så funkar produktionen av ekologisk spannmål bra och den är lönsam. Mestadels av kvävet kommer från djur från gården eller från olika klövergrödor som odlas mellan skördarna. Vi gödslar betydligt mindre med kväve än vad ni gör i Skandinavien på ekologisk spannmål och en stor del beror på att vi har mindre tillgång av eko-godkänd kyckling- och ko-gödsel på grund av GMO-foder, säger Andrew Trump.

I England är reglerna för gödsling av ekologisk spannmål betydligt hårdare än i Sverige. Här är inte benmjöl godkänt och det finns också betydligt mindre konventionell gödsel som är godkänd för att sprida på den ekologiska arealen. Mycket av den konventionella kyckling- och ko-gödseln som man utfodrat djuren med som innehåller GMO-spannmål. Det gör att gödseln då inte är godkänd att sprida på den ekologiska spannmålsarealen.

Grynhavrepriset stiger också
För konsumtionsgrödorna är priserna mer konstanta i England men det har också gått upp sista tiden. Men bristen på proteingrödor såsom bönor och ärtor är nu påtaglig.
- För eko-grynhavre så betalas det cirka 320 euro per ton och för eko-maltkorn cirka 340 euro per ton. För bönor betalar man nu 600 euro per ton och eko-sojan över 1000 euro per ton. Det är rekordmycket, säger Andrew Trump.

2021-11-01