Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Danska Coop kedjan IRMA: 50 procent ekologiskt 2025

IRMA är en hårt eko-satsade del av Coop-kedja i Danmark. Nu lanserar man en ny tillväxtstrategi där man vill öka den ekologiska andelen från en tredjedel till att hälften av som säljs i butik skall vara ekologiskt men även öka den generella försäljningen med över 200 miljoner danska kronor till 2025.

Med sin nya tillväxtstrategi öppnar nu Irma nya för inhemska producenter av ekologisk mat.
- Inom frukt och grönsaker har vi en ekologisk andel på 60-70 procent i vissa produktgrupper, och då finns det en helt naturlig tillväxtbarriär, men om vi tittar på vin och drycker i allmänhet har det en klar potential att öka ekoförsäljningen. Ekologi i framtiden, säger Charlotte Nilsson Norby, VD Irma.

Irma plan är nu att både öka och förnya det ekologiska sortimentet och därmed ge plats för produkter i olika kvaliteter och prisklasser inom de enskilda produktkategorierna.
- Irma har alltid varit i framkant när det gäller ekologi, och det är superspännande att kedjan nu är redo att ta ekologin till nästa nivå. Det här är viktigt i förhållande till ambitionerna att fördubbla ekologin till 2030, och med 68 butiker har Irma en storlek som många producenter kan delta i. Sedan får vi bara hoppas att de är redo att ta upp stafettpinnen, säger Birgitte Jørgensen, marknadschef för detaljhandeln i Organic National Association.

Källa: Okologi.nu

2021-11-03