Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Prisrace på ekologisk spannmål på gång?

Samtliga spannmålshandlare, både nationella och internationella, rapporterar nu om stigande priser för den ekologiska spannmålen. Frågan är om det verkligen finns tillräckligt med ekologisk spannmål i Sverige för att försörja den ekologiska spannmålsmarknaden med inhemsk spannmål denna säsong?

I Sverige är nu skörden genomförd och den blev för många ekoproducenter en stor besvikelse. Betydligt lägre volym och kvalitet än vad man hoppats på. Värst drabbat är vårsäden där man på många håll bara fått knappt halva skörden. Men även på höstvetet och höstrapsen är skörden 10-20 procent lägre än normalskörd.

Lagra ger högre pris
Att leverera i skörd har i år inte varit en ekonomisk hit för de som inte haft kontrakt och säkrat priserna. För direktleveranser utan kontrakt har man fått dåligt betalt. Köparens marknad. Det ekologiska spannmålspriset i Sverige har på många grödor såsom kvarnvete, fodervete, grynhavre, maltkorn och foderkorn legat och ligger betydligt under det pris som erbjuds i närområdet i Danmark, Tyskland, Baltikum, Holland eller England. För dessa grödor har priset efter skörd skiljt mer än en krona i betalning till lantbrukaren, jämfört med handlarna i EU vid samma tid. Transport och förmedlingskostnad ligger på cirka 30-40 öre per kilo och det innebär att priset ligger cirka 60-70 öre per kilo under den europeiska prisnivån, ibland betydligt mer.

Åkerböna hett och eftertraktat
När det gäller åkerböna har prishöjningarna redan slått igenom i Sverige. Här är ligger priserna på samma nivå som EU. De som driver priserna uppåt här är den dåliga skörden i hela EU. Många handlare har tidigt insett problemet med brist på böna och handlat råvara tidigt. Att Kina också krånglar och drar sig ur tidigare uppgjorda sojaaffärer gör inte situationen bättre. Behovet av proteinfoder är stort inom hela EU och alternativen är få och dyra till soja. I Sverige handlades åkerbönor för cirka 5,50 kr per kilo under slutet av september och det kan mycket väl stiga lite till.

Prishöjningar att vänta
För ekologiskt vete, både för foder och kvarn, så har priset stigit kraftigt sista veckorna i EU och världen. Efter mycket aktiva månader med konventionell spannmål börjar foderfabriker och kvarnar inse att det råder samma situation för ekologisk spannmål som för konventionell. Det saknas volymer. Volymerna är små för ekologisk spannmål och det går fort från överskottsmarknad till underskottsmarknad. Skulle detta ske kommer de ekologiska spannmålspriserna få en rejäl skjuts uppåt.

2021-10-06