Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Försäljning av ekolivsmedel går som tåget i Danmark på ”nätet”

Knappt hälften av allt livsmedel som säljs genom e-handelssiten Coop.dk MAD är nu ekologisk. Det är tre gånger högre i e-handel än i faktiska butiker. Enligt Coop.dk MAD så stod försäljningen av ekologiska livsmedel för drygt 42 procent av omsättningen 2020.

- Det finns tre betydande skäl till att en så stor del av våra produkter är ekologiska. Vi har mycket konkurrenskraftiga priser, vi har det största utbudet och våra kunder bor i områden där man är intresserade av att köpa ekologiska livsmedel, säger kommersiell chef för Coop.dk MAD, Lars Rasmussen.

Enligt en undersökning som det danska analysföretaget Think gjorde i mars 2021 så var Coop den klart billigaste e-handelsplatsen för ekologiska livsmedel. Även det ekologiska sortimentet var stort.
- Vi har nästa 10 gånger högre utbud på vår e-handelssite än vad en lågprisbutik har. Kunder har vid oss cirka 2000 olika ekologiska produkter att välja mellan på Coop.dk MAD, inklusive hela Änglamark-serien, som bara kan köpas på Coop, säger Lars Rasmussen.

Under 2020 mer än fördubblade Coop.dk MAD sin totala omsättning. I januari i 2021 satte ökningen igen rekord med en försäljning som var 400 procent högre än i januari 2020.

Danmark är det land i världen där ekologisk försäljning utgör den högsta andelen av matkonsumtionen. I faktiska butiker var cirka 15 procent av all försäljning ekologiska livsmedel 2020. Enligt Coops CSR -chef Thomas Roland är dessa nya siffror för e-handelsförsäljningen mycket anmärkningsvärd:
- I våra fysiska butiker i områden med den högsta ekologiska livsmedelskonsumtionen - inre Köpenhamn, Århus centrum - har vi en andel på cirka 30 procent. Så för att uppnå över 40 procents andel rikstäckande är något vi inte upplevt tidigare, säger Thomas Roland.

Coop.dk MAD levererar mat direkt till din dörr över hela Danmark. Detta görs dels från en central terminal i Vallensbæk nära Köpenhamn, dels från ca. 80 lokala Kvickly-varuhus och SuperBrugsen-butiker

Källa: Coop Denmark

2021-10-06