Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Underskattad tillgång på svensk ekospannmål?

Nu ökar priserna på ekologisk spannmål igen. Sämre skördeutfall i Sverige, Danmark, EU och resten av världen än förväntat driver nu på aktiviteten på marknaden. Det vänder snabbt på en liten marknad som den ekologiska spannmålsmarknaden, från överskott till underskott.

- Vi har nu flera kunder som vill köpa in ekologiskt fodervete, kvarnvete, maltkorn och grynhavre i EU. Det är stor skillnad jämfört med tidigare. På konsumtionspannmålen så är det fullt möjligt att vi kommer att se ökade priser, säger Magnus Sandberg, spannmålshandlare, R2 Agro.

Det är inte bara den skördade volymen som är mindre utan kvaliteten är generellt betydligt sämre än normalt. Värst är det grynhavren där man redan har sänkt kraven vid många kvarnar i EU för rymdvikt och färg.
- I Danmark, Tyskland, Finland, Baltikum och Norge har man ordentliga problem med kvaliteten av spannmål. Låg rymdvikt med små kärnor och färgproblem i havren, liksom att mycket vete kommer klassas som fodervete. I Sverige är det generellt bättre där fler partier har klarat kvalitetskraven. Det gör att det finns ett exportläge för oss av konsumtionsspannmål och att det kommer försvinna större volymer ur landet, säger Magnus Sandberg.

Lätt att sälja hög kvalitet på grynhavre
- De fina partierna av grynhavre som finns i Sverige, framför allt från fjolårets skörd, kommer att vara eftertraktade i år liksom kvarnvete. Men för överlagrade volymer måste man ha noggrann koll på att det inte finns ”baggar” i den. Då kan det bli problem med leveranser, säger Magnus Sandberg. Även när det gäller fodervete, åkerböna och raps så finns det betydligt mer förfrågningar än tidigare. Hela EU har svårt med proteinförsörjningen till foder när importen av ekologisk soja krånglar från Kina. Det gör att mer raps kommer användas i fodret.
- Åkerböna och ärter är svårt att få tag i och den som finns i Sverige kommer nog att säljas internt i landet. Priserna är redan nu på en hög nivå, säger Magnus Sandberg.

Frågan är om det finns ekologisk spannmål i Sverige för att försörja den svenska marknaden, eller att import nu kommer bli ett alternativ. Senast den ekologiska marknaden var i detta läge ökade priserna över en natt med cirka 1 krona per kilo spannmål.

2021-10-04