Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

InLine – ny kombisådd teknik från Väderstad

Ny spännande såteknik levereras nu av Väderstad. Första såmaskin ut med innovationen blir den sex meter breda Spirit 600C InLine. Den nya såtekniken möjliggör att kunna placera en låg gödselgiva tillsammans med utsädet utan att behöva blanda det. Det ger en jämn och säker sådd samt grödan tillgång till ett snabbt och lättåtkomligt näringsupptag.

På Väderstad har man arbetat flera år med att utveckla den nya metoden med den lite enklare och billigare tekniken av kombisådd. InLine till sortimentet av såmaskiner på bland annat Spirit 600C InLine kommer att lanseras från och med oktober 2021. Mycket av utvecklingsarbetet har lagts på att få till en funktion med både hög kapacitet och med hög precision. En del av lösningen har varit att kunna reglera luftflödet till utsädet och gödningen.

– Spirit 600C InLine är utrustad med ett separat luftflöde där gödningen fördelas separat från utsädet. Detta hindrar störningar vilket är mycket viktigt om man arbetar med frökärnor av varierande vikt och storlek. Luftflödet kan enkelt justeras, vilket ser till att både utsädet och gödningen kan placeras med optimal precision, säger Magnus Samuelsson.

Att kunna kombiså ger ofta bästa möjliga start på grödan på våren då. Varje extra tillväxtdag är viktig och gör att skörden ökar.
– InLine-systemet ger möjlighet att placera gödningen i samma rad som fröet. Detta ger fröet en extra skjuts direkt efter sådd, vilket förkortar tiden innan uppkomst. InLine-systemet är mycket fördelaktigt när man arbetar med måttliga mängder gödning, säger Magnus Samuelsson, Concept Developer på Väderstad.

Bo Stark, nordisk försäljningschef på Väderstad, fyller i.
- Tanken här att man enkelt skall kunna kombiså framför allt på våren med upp till 50 till 60 kilo kväve vid sådd. Det har vi sett gett fina resultat i de tester som vi gjort på Väderstad. Givor över dessa nivåer ökar risken för brännskador på kärnorna eller fröet, speciellt under torra förhållande, så det är inget vi rekommenderar. Gödningen matas ut med Väderstads elektriska utmaningssystem Fenix II, samma system som används för att mata ut utsädet. Det är både rostfritt och exakt, delade celler i rotorn och en vinklad utgång från doseringsenheten förhindrar effektivt pulserande flöden, vilket garanterar att alla plantor får exakt samma tillgång till gödning.

- Att ha separata uttagningssystem gör att man enkelt också kan ta med andra nya produkter såsom pelleterade biostimulanter, kalk eller mikronäringsämnen. Maxkapaciteten för luft systemet är 500 kilo per hektar( utsäde och gödning), utan att behöva gå ned i körhastighet. Det räcker långt och vi är nu glada över att kunna börja leverera de nya maskinerna, säger Bo Stark.

2021-09-24