Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Vara Lagerhus: Halv skörd av ekologisk vårspannmål

Skörden av ekologisk spannmål är betydligt lägre än normalt i Västergötland där Vara Lagerhus är aktiv. Ett normalår väger Vara Lagerhus in cirka 18 000 ton ekologisk spannmål i sin ekoanläggning i Tråvad utanför Vara men i år är landar den på 13 000 ton.

- Vi har markant minskat vår invägning av ekologisk spannmål i år. För höstvetet så är det en minskning med cirka 10-15 procent och för vårsäden så är skörden bara hälften av vad vi har räknat med, säger Karl Delin, spannmålschef Vara Lagerhus.

Det är värmen och den torra sommaren som ställt till det.
- Vädret har gjort att mycket av skörden har torkat bort. Kärnorna är små och avsaknad av regn under sommaren har gjort att bönor och vårsäd inte har kunnat matat skidorna och axen som vanligt. Av den mindre mängd havre som skördats i år så är det en stor del av det som är invägt som inte klarar kvalitetskraven när det gäller rymdvikt eller färg. Tvärtemot ifjol då grynhavren höll toppkvalitet, säger Karl Delin.

Att Lantmännen slutat ta emot ekologisk raps i skörd har ökat affärerna för Vara Lagerhus.
- Det som är glädjande är att vi dubblerat vår invägning av ekologisk raps i år, säger Karl Delin. Efterfrågan på den ekologiska spannmålen har varit svag senaste året.
- Vi har haft en del ekologisk spannmål i lager, men nu minskar det. Jag tror att priset på ekologisk spannmål kommer öka kommande år på grund av att det helt enkelt finns mindre råvara efter en dålig skörd, säger Karl Delin.

Ett problem som många lantbrukare uppmärksammat på senare år är att skörden av bönor generellt bara blir sämre och sämre. Från bra skördar på mellan 4-5 ton per hektar så får man idag bara 2 – 3 ton per hektar och år.
- Skörden av bönor är dålig i år och jag har också uppmärksammat att skördarna minskar per hektar för varje år. Det är inte bra när efterfrågan och priserna är så bra. Vi hade kunnat sälja tio gånger mer ekobönor i år om vi bara haft tillgång till det, säger Karl Delin.

En av anledningarna till de lägre skördar av bönorna är att de varma somrarna och avsaknad av regn i juni och juli, en viktig period då grödan verkligen behöver vatten för att avkasta bra. En annan är att det odlas bönor på betydligt större arealer, med tätare intervall än 7-8 år, vilket ökar smitt trycket på bland annat chokladfläcksjuka men även på framförallt rotsjukdomar.

2021-09-21