Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Stor ekomjölkpulver-affär med Kina får grönt ljus

Efter många års hårt arbete tillsammans med kinesiska myndigheter har nu Arla äntligen lyckas få ett godkännande för ekologisk mjölkpulverexport från anläggningen i Vimmerby. Exporten beräknas till 5000 ton mjölkpulver per år och motsvarar cirka en produktion av 50 000 ton ekologisk mjölk per år.

Totalt räknar Arla nu att exportera 5 000 ton ekologiskt mjölkpulver till Kina per år. Detta tillsammans med den nyliga beslutade ekologiska ekosatsningen av bland ost i Götene som kommer att vara på plats 2023 är mycket viktiga satsningar av Arla för att få balans i den ekologiska mjölkmarknaden i Sverige.
– Certifikatet är otroligt välkommet, och det ligger mycket arbete bakom. Flera av de ekologiska Arlagårdar som levererar mjölk till pulverproduktionen har kontrollerats och certifierats av kinesiska myndigheter, liksom både anläggningen i Vimmerby och Götene. En process som dragit ut på tiden under pandemin. Men nu är allt på plats, vi har ett fint certifikat i handen och är redo att börja exportera, säger Magnus Dahlblom, mejerichef Arla Vimmerby.

Det tar lång tid att arbeta med kinesiska myndigheter och kontrollerna har varit många. För Arla har det tagit över 1,5 års arbete för Arla att få igenom det nya eko-certifikatet för export av ekologiskt skummjölkspulver till Kina från anläggningen i Vimmerby.

I dagsläget säljs ekologiskt skummjölkspulver till Kina som konventionellt. Det nya certifikatet tillåter 5 000 ton av de 15 000 ton som varje år exporteras till Kina från Vimmerby att vara ekologiskt. Det innebär att mer av ägarböndernas ekologiska mjölk kommer kunna säljas inom det ekologiska sortimentet. När mjölkpulvret produceras tas även allt fett tillvara på, fett som sedan används i produkter som smör och grädde och som säljs i Sverige.

De båda satsningarna innebär att Arla framöver enklare kan hantera överskott med bättre lönsamhet för eko-affären än tidigare. Man investerar nu i separata linjer för eko så man får samma förädlingsmöjlighet som man idag har för konventionell mjölk.
- Kopplingen mellan det globala och lokala Arla där vi kan ta tillvara på alla delar av den mjölk som produceras av svenska mjölkbönder är en förutsättning för att vi ska kunna betala det höga mjölkpriset som vi gör till våra ägare, säger Magnus Dahlblom.

Källa:Arla

2021-09-09