Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologisk sockerbetsodling vid Biskopshagens odlingar men förädling i Danmark

I Sverige odlas cirka 100 hektar ekologiska sockerbetor. Odlingen återupptogs i Sverige för fyra år sedan efter att ha varit nedlagd i 13 år. Anledningen var då att en ny stor kund önskade köpa ekologiskt socker och då bestämde sig Nordic Sugar på att ta upp betodlingen igen, i Tyskland, Danmark och Sverige. Förädlingen till sockerprodukter sker nu i Danmark.

Joel Månsson, Biskopshagens odlingar utanför Lund i Skåne, var en av 11 svenska lantbrukare som hoppade på tåget för fyra år sedan och började odla ekologiska sockerbetor åt Nordic sugar. Något han inte har ångrat.
- Odlingen är svår och tidskrävande men jag tycker det är roligt. Det fungerar bra med Nordic sugar och extra roligt är att skörden ser bra ut i år. Nu hoppas jag på en hög sockerhalt och en stor volym, säger Joel Månsson, Biskopshagens odlingar.

Ogräs är en stor utmaning i den ekologiska betodlingen. På gården använder man flera olika tekniker för att hålla ogräset i schack. Värsta ogräsen är nattskatta, pilört och tistel.
- Vi både handhackar och kör med en precision hacka och få bort så mycket ogräs som möjligt i fältet under säsongen. Känsligaste perioden är när betplantorna är små och då måste man verkligen vara i fältet för att det skall bli bra. I år så har vi lyckats med tajmingen och betorna ser stora och fina ut, säger Joel Månsson, Knästorps gård.

Skörden av betor brukar ske i slutet av september och upptagningen lejs in.
- Jag har odlat ekologiska sockerbetor i fyra år nu åt Nordic Sugar. I år odlar jag 12 hektar och jag funderar på att utöka odlingen kommande år. Det är en gröda och ett samarbete med Nordic Sugar som fungerar bra för mig, säger Joel Månsson.

Det finns ingen förädling i Sverige, så efter skörd så kommer lastbilar och transporterar sockerbetorna till Danmark där de processas till socker i Nordic Sugars fabrik på Själland.

2021-09-11