Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Högre eko-spannmålspriser efter Brexit

De ekologiska spannmålspriserna stiger igen i England efter fjolårets dipp. En anledning är Brexit en annan är att man nu börjar mäta koldioxidavtryck, vilket gör att inhemsk produktion börjar att prioriteras.

England importerar varje år över 300 000 ton ekologisk foderspannmål. Men framöver blir troligtvis importen mindre då man nu pratar om politiska klimatmål vilket kommer gynna inhemsk produktion.
- Ja, brexit har krånglat till det för rejält för oss i England. Import och export har blivit svårare, kräver mer pappersarbete, tar längre tid och det kostar pengar, säger Adrew Trump, verksamhetsledare på Organic arable.

Men detta har inte bara nackdelar för Organic Arable eftersom fler importörer nu letar efter inhemsk råvara.
- Att kostnaden ökat för att importera spannmål gynnar oss. Vi är mycket prispressade på foderspannmål som främst importeras från Baltikum, Ryssland, Rumänien och övriga östländer. Nu när det är blivit dyrare att importera och krångligare än att handla inhemsk råvara så ser vi även att prisnivån stiger, säger Andrew Trump.

Det sista halvåret har priset på fodervete stigit konstant till en mer normal nivå.
- Prisnivån på fodervete ligger 30-40 euro per ton högre i år än ifjol vid samma tid. Nu handlas fodervete för 305-310 euro per ton och det kan nog stiga lite till, tror Andrew Trump.

För konsumtionsgrödorna är priserna tämligen konstanta i England men man har stor brist på proteingrödor såsom bönor och ärtor.
- För eko-grynhavre så betalas det cirka 300 euro per ton och för eko-maltkorn cirka 330 euro per ton. Det finns inget pris för bönor ännu, men det kommer att bli brist på detta och priset förväntas att rusa upp mot 500 euro per ton. För eko-sojan betalar vi nu nästan 1000 euro per ton och det är rekordmycket, säger Andrew Trump.

Intresset för klimatet växer kraftigt också i England, vilket man tror kommer ge extra betalt för inhemska råvara.
- Det är nu ett stort fokus på att minska klimatavtrycket och utsläppen av koldioxid i England. Politikerna diskuterar nu flera olika modeller som skulle kunna gynnas oss framöver, med fördelar med att vara nära och att belasta miljön lite. Denna fråga är redan högaktuell ute vid våra befintliga kunder. Vi får frågor om det varje dag. Det blir spännande att följa och jag är säker på att det kommer gynna den ekologiska inhemska spannmålsproduktionen, jämfört med import framöver, säger Andrew Trump.

Organic Arable är en ekonomisk förening som säljer ekologisk spannmål åt cirka 70 ekologiska lantbrukare i England. Årligen hanterar man cirka 30 000 ton ekologisk spannmål.

2021-09-10