Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

USA och Canada: Lönsammare med konventionell spannmålsodling

Marknaden för ekologisk spannmål är stabil i USA växer med någon procent per år, men den ekologiska arealen minskar. Under de sista två åren med de högre spannmålspriserna för konventionell spannmål och en pressad marknad på ekologisk spannmål gjort att flera ekologiska lantbrukare lägger om sin produktion till konventionell.

- De höga priserna på konventionell spannmål gör att många ekologiska odlare nu väljer att lägga om sin produktion i USA och Canada. En ekonomisk fråga helt enkelt. De tjänar mer pengar på det och då byter man inriktning, säger Sam Raser, inköpsansvarig av havre, Grain Millers.

Med mindre ekoareal tror Grain Millers att man kommer öka importen av ekologisk spannmål från EU.
- Som det ser ut just nu så räknar vi att kommande år behöva importera en hel del ekologisk havre för att fylla våra behov. Ekomarknaden är stabil och växer nu i lagom takt. Vi räknar nu framöver att behöva importera mer ekospannmål från främst Baltikum, Finland, Danmark och Sverige, då tillgången i USA och Canada de närmsta åren kommer minska, säger Sam Raser.

Liksom många andra delar av världen är USA och Canada detta år drabbat av extrem torka och värme, framför allt i västkusten. Den östra delen av USA har klarat sig betydligt bättre och här är skördarna bra.
- Våra odlare av havre i både USA och Canada är hårt drabbade av torkan. Skörden är betydligt lägre och även sämre kvaliteten än vad vi hoppats på. Det gör att vi kommer att importera havre från norra EU till våra kvarnar i USA i år. Majs- och sojabältet i östra USA har klarat sig bättre och vilket gör att vi inte har samma brist på foderspannmål som med konsumtionsspannmål, säger Sam Raser, inköpsansvarig av havre, Grain Millers.

Att skörden inte har blivit som förväntad i USA och Canada gör att spannmålspriserna har stigit rejält.
- Vi har rekordhöga priser på konventionell spannmål och det drar även med sig priset upp för den ekologiska spannmålen. Det kommer bli en spännande höst som spannmålshandlare, säger Sam Raser.

2021-09-08