Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Mindre ekospannmål ger högre priser

Lantmännen är den största aktören för ekologisk spannmål i Sverige och hanterade ifjol cirka 150 000 ton. Ekoweb har fått en pratstund med Adnan Zelkovic, ansvarig för försäljningen av ekologisk spannmål på Lantmännen och ställt ett antal frågor om årets skörd och den ovissa framtiden.

Hur ser det ut för skörd 2021?
- Många länder brottas med kvalitetsproblem (små kärnor och låga rymdvikter) och mindre volymer efter en besvärlig blöt och varm odlingssäsong. Det har vi också drabbats av i Sverige och det kan vi se på det som skördats och kommit in till oss hittills i år. Det återstår dock mycket ekospannmål att skörda och allt för tidigt att sia om utfall. Däremot är det tydligt att skörden blir sämre över lag i år, säger Adnan Zelkovic.

Priserna då?
- Det är relativt låg aktivitet och många köpare väntar fortfarande in utfallet av skörden. Det vi sett sista veckorna är en ökad aktivitet på grynhavre där man nu börjar diskutera årets skörd och de eventuella kvalitetsproblem som lägre rymdvikter kan medföra. Priser kommer sannolikt återhämta sig mer för eko, dels drivet av högre konventionella priser men även drivet av en totalt lägre tillgänglig volym. För proteingröda kommer det att betalas bra, liksom raps och det finns alltid en marknad för riktigt bra vete, säger Adnan Zelkovic.

Vad skall man odla för skörd 2022?
- Höstvete finns det en stor marknad för och använd då gärna sorterna Hallfrede, Stava eller Festival som Reppe önskar i sin produktion. Då finns möjligheten att man kan sälja höstvetet till Reppe med bra betalning likt vad kvarnindustrin betalar om man klarar kvalitetskraven. Åkerböna och höstraps så ser marknaden lovande ut för, men en mix av grödor är bra om man vill sprida riskerna, säger Adnan Zelkovic.

2021-09-07