Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Halverade skördar i Baltikum

Den kraftiga värmeböljan i början av sommaren har slagit hår mot skörden i Baltikum. Under en period på fem veckor hade man över 30 grader, en värme som även stannade på natten. Det medförde att grödorna brådmognade och kärnorna blev små. När man närmar sig andra veckan i augusti är snart hela skörden avklarad och besvikelsen är stor bland odlarna.

- Det som började så bra med kanonsbestånd i våras slutade i katastrof. Värmen bara fortsatte och regnen uteblev. Värmeperioden blev så lång så grödorna bara kroknade och brådmognade, säger Jolanta Pilione, rådgivare Litauen.

Den varma perioden har gjort att grödorna mognade ett par veckor tidigare än normalt och i början av augusti är det istortsett färdig skördat. Detta har naturligtvis slått hårt mot skördevolymen och kvaliteten på spannmålen.
- Jag tror att vi har förlorat cirka 40-50 procent av skörden på grund av värmeböljan. Grödan utvecklades för snabbt, torkade ned och inmatningen i kärnorna blev minimal. Väldigt lite av den spannmål vi får fram i år kommer att hålla konsumtionskvalitet vilket är ett hårt slag för våra lantbrukare, säger Jolanta Pilione.

Priserna på ekologisk spannmål ligger i stortsett på samma nivå som den konventionella i Baltikum. Premien är för ekologiskt är idag ytterst liten på foderspannmål, men bättre på konsumtionsgrödor.
- I och med att priserna på konventionell spannmål är så pass bra så har en del av den ekologiska foderspannmålen sålts av som konventionell spannmål. För konventionell klass 2 fodervete vara betalar man nu cirka 210 euro per ton och för eko bara lite till. Därför har en del lantbrukare valt att sälja sin ekologiska spannmål som konventionell råvara, eftersom det är enklare med papper och administration, säger Jolanta Pilione.

2021-09-06