Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Brexit kan stänga av Storbritannien från Ekomarknaden

När Brexitavtalet förväntas vara färdigställt under slutet av 2020 kan det innebära en stor förändring för Storbritanniens ekoproducenter. Då landet inte längre är ett EU-land kan de inte längre certifiera sina produkter som EU-ekologiska, vilket gör att de inte kan säljas direkt på ekomarkanden i Europa. Flera större aktörer inom branschen i Storbritannien försöker nu få igenom ett ekvivalensavtal, så att både EU:s och Storbritanniens eko-regler likställs. Detta förhindrar att produkter behöver dubbelcertifieras.

33 organiseringar inom eko-branschen står bakom det brev som nu skickats till de politiker som förhandlar om Brexitavtalet. I detta klargörs att avtalet måste inkludera ett ekvivalensavtal, annars kommer Storbritannien automatiskt att förlora möjligheten att sälja sina ekologiska produkter på den europeiska marknaden.

- Export är en stor del av den ekologiska distributionskedjan i Storbritannien, så för att kunna fortsätta exportera ekologiska produkter till EU behöver våra standarder bli jämställda med EU-standarder, säger Andrew Burgess, som är ordförande för Farmers Union Organic Forum.

Skulle avtalet om ekvivalens inte tecknas behöver Storbritanniens ekoprodukter certifieras 2 gånger. Först inrikes och sedan som EU-ekologiskt. Det går att ansöka om att få EU-certifierad inspektorstatus, men denna ansökan kan enbart göras efter att Storbritannien helt lämnat EU. Detta skulle under en tid medföra att landet inte kan exportera sina produkter.

- Kan vi inte exportera får vi ett överskott av ekologiska produkter, vilket kommer negativt påverka den ekologiska marknaden i landet. Ekologiska mjölkprodukter är en viktig exportkälla och denna sektor har redan påverkats hårt av COVID-19-pandemin. Tappar vi exporten av mjölk kommer mejerisektorn i landet att skadas ytterligare, fortsätter Andrew Burgess.

Storbritannien ekologiska sektor har i år växt och motsvarar idag runt 2,6 miljarder pund, vilket gör den brittiska marknaden till den nionde största i världen. Exporten till EU är 750 miljoner pund, enligt brittiska Soil Assosiation. Skulle ett avtal inte vara på plats vid midnatt den 31 december 2020 kommer landet tappa sina rättigheter att exportera som idag.

Källa: DevonLive, Soil Assosiation och Økologisk Landsförening

2020-11-11