Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Trög på ekomarknad för foderspannmål men något bättre på kvalitetsspannmål och trindsäd

Försäljningen av ekologisk spannmål, framförallt till foder, fortsätter att vara trög i Sverige. Aktivisten är låg och de stora foderaktörerna sitter på lager, vilket gör att man just nu inte köper på sig mer ekologisk spannmål. Det vittnar nu flera av spannmålshandlarna i Sverige om.

- Det görs affärer hela tiden, men nivåerna är på betydligt lägre nivåer än tidigare år. Jag ser ingen ökning i pris den sista månaden och har svårt att se att de kommer öka de närmast månaderna. De signaler vi fått är att foderföretagen just nu är välförsedda med ekologisk spannmål och därför görs inga stora affärer. Det är här volymerna finns och priserna kommer först kunna stiga när dessa lager ätits upp, säger Per- Arne Gustavsson, VD på BM Agri.

- På vete med bra protein och falltal + åkerbönor och ärter är det lite bättre priser, tillägger Per-Arne.

Baltikum och östländerna säljer nu av stora volymer.

- Vi märker också av att det finns gott om foderspannmål från Baltikum, Tyskland och Danmark. Länderna från öst har stort behov av kapital vilket gör att de nu säljer ut sina lager, vilket pressar priserna även i Sverige och kommer så göra till de är slut, säger Per-Arne.

2020-10-19