Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Lantmännens Thermoseed etableras I Schweiz

Det schweiziska lantbrukskooperativet Fenaco har valt att bygga en Thermoseedanläggning för betning av utsäde. Företaget har länge kollat på flera olika processer där utsäde betas utan kemikalier, och kommit fram till att ThermoSeed gör det bäst. Anläggningen byggs i ett samhälle norr om Bern, och väntas kunna beta 15 ton utsäde i timmen när den står klar i maj 2021.

Den teknologi som idag utgör ThermoSeed har varit i utveckling sedan 90-talet, då SLU började utveckla en process för effektiv och kemikaliefri betning av utsäde. Genom processen kan utsäde helt biologiskt behandlas och renas från sjukdomar, genom pastörisering via varmluft. Sedan 90-talet har flera ThermoSeed-maskiner för kommersiell produktion utvecklas och finns nu både i Sverige och runt i Europa. ThermoSeed Global AB är idag ett företag inom Lantmännen.

Kenneth Alness, VD på ThermoSeed Global AB, är nöjd med det nya samarbetet med schweiziska Fenaco: – Det är glädjande att Fenaco valt ThermoSeed och jag ser fram emot vårt samarbete. Det gläder mig extra att vår miljövänliga teknik nu kommer att finnas i ytterligare ett land. Fenaco är kända för att ställa höga kvalitetskrav. När de väljer ThermoSeed är det ett bevis på vår höga kvalitet och det kommer att leda till ytterligare landvinningar för oss, säger Kenneth Alness.

Enligt Fencao var det viktigt att hitta en effektiv anläggning som inte använde kemikalier. Med en marknad i EU som skiftar mer åt användningen av kemikaliefria produkter såg Fenaco ThermoSeed som ett utmärkt alternativ för att kunna beta utsäde kemikaliefritt i landet.

2020-09-03