Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Rekordskörden av eko pressade ned höstvetepriset 2019!

Den stora skörden av ekologisk spannmål i Sverige och norra Europa 2019 ledde till ett stort överskott av ekologisk spannmål 2019. Detta har pressat priserna kraftigt under det gångna året, främst på foderspannmål, visar 2019 års avräkningspriser från branschen. I Sverige är det flera faktorer som lett fram till en stor skörd, såsom gynnsamt väder, mycket höstvete och en stor ekoomläggning.

På grund av torkan 2018 så såddes rekordstora höstvetearealer under den gynnsamma hösten 2018. Höstvete avkastar mer spannmål än vårgrödorna, dessutom så var 2019 ett mycket gynnsamt växtodlingsår för alla grödor i hela Europa, vilket också ökat de tillgängliga volymerna. Efter många år med höga priser beroende på brist på ekologisk spannmål, så har många befintliga producenter samt nya producenter valt att satsa på ekologisk produktion, både i Sverige och resten av världen.

Framförallt är det foderhöstvete som sjunkit rejält i pris. Efter att i flera år legat strax under kvarnvete i pris skiljer det nu minst 0,5-1 krona per kilo höstvete till fördel för kvarnvaran. Priset på fodervete i Sverige har sedan pressats av import från öst, samt av god tillgång på foderkorn, råg och foderhavre i Sverige.

Tidigare år har foderspannmålen snabbt slukats av expanderad eko-produktion av ägg, mjölk, gris, nöt och kycklingproduktion, men denna har avstannat de senaste tre - fyra åren. Just nu minskar dessutom produktionen av kyckling och grisar och man brottas med ett stort överskott av ekologisk mjölk, samt att produktionsökningen av ägg avstannat.

Däremot så håller priserna för proteingrödor, åkerböna, och raps fortfarande en hög nivå, samt även grynhavre och kvarnvete. Dessa priser beräknas ligga kvar på en hög nivå även under kommande skörd. Efterfrågan på ekologiskt maltkorn har dock minskat generellt beroende på en minskad ölkonsumtion, till följd av att pubar och klubbar håller stängt under COVID-19-pandemin

2020-08-13