Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Julen enligt KRAV

KRAV har gjort en lista på vilka saker man kan tänka på om man vill fira en jul i hållbarhetens och miljöns tecken. Enligt föreningen är det bland annat viktigt att äta mer vegetariskt och att äta köttet som tillbehör.

Ett annat tips är att äta kål, något som verkligen hör julen till och som dessutom lätt kan odlas i Sverige och som det finns en hel del KRAV-märkt att få tag på. Grönkål, rödkål, brysselkål...Ett annat tips är att köpa en KRAV-märkt julgran i år. För att undvika att kemiska bekämpningsmedel används och att även få in dem i hemmet.


För många är skinka julbordets okrönte favorit. Att välj en KRAV-märkt julskinka, innebär också att man slipper tillsatt nitrit, ett ämne som misstänks kunna förorsaka cancer. Dessutom har grisarna fått böka fritt käka mask och beta gräs. En skinka från glada grisar helt enkelt. Bonden har dessutom krav på sig att använda enbart förnybar el vilket är bra för klimatet. Här hittar du en lista över butiker som säljer KRAV-märkt julskinka.


Givetvis förordar KRAV så mycket KRAV-märkt som möjligt i jul, men man kan även tänka på matsvinnet. KRAV fortsätter också att slå ett slag för fjolårets Årets Julklapp: Återbrukat, och sist men inte minst – tänk på hur du ger bort klappen. Kanske måste du inte använda nytt julpapper, utan kan återanvända, om du sparat från förra året, eller hitta på något annat fiffigt sätt att överraska, en genom att dölja med papper.

God jul!

2019-12-23