Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Första region att nå 50 procent KRAV: Blekinge


Som första region o Sverige har Blekinge lyckats uppnå nivå två i KRAV-certifieringen. Det betyder att de KRAV-certifierade inköpen är minst 50 procent.

– Det känns jätteroligt att vi har blivit KRAV-certifierade på nivå två. Region Blekinge har ett stort ansvar eftersom vi serverar stora mängder mat till patienter, besökare och personal. Det är viktigt för oss att den mat vi serverar kommer från råvaror som är hållbart producerade och av god kvalitet, säger Catrin Karlsson, avdelningschef för kök och restaurang i Karlshamn.

– Region Blekinge är en föregångare och visar andra offentliga aktörer att det är fullt möjligt att nå långt även med begränsad budget. Genom sitt målmedvetna arbete för ekologisk mat bidrar regionen på ett väldigt konkret sätt till de globala hållbarhetsmålen, säger Staffan Carlberg, marknads- och regelutvecklare på KRAV med särskilt fokus på offentlig sektor.

Restauranger och storkök kan bli KRAV-certifierade på tre nivåer, utifrån andelen godkända livsmedel som de använder. På nivå 1 ska minst 25 procent av totala inköpsvärdet bestå av godkända livsmedel, på nivå 2 minst 50 procent och på nivå 3 minst 90 procent. Minst hälften av inköpsvärdet på varje nivå ska vara KRAV-certifierade livsmedel. Övriga livsmedel kan vara EU-ekologiska, eller fisk och skaldjur med miljömärket MSC. 


2019-12-11