Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Bruna höns bättre anpassade för ekoproduktion än vita?


Studien ”Freebirds” genomförd av CORE Orgainc Cofund-projektet visar att det verkar som att bruna höns skulle kunna vara bättre anpassade för att användas i system som innebär utevistelse, som till exempel i ekologisk produktion.  Studien visar att värphönsrasen av rasen brun Bovans troligtvis passar bättre i ekologiska system  De bruna hönorna använde mer av ytorna utomhus, visade mindre tecken på rädsla, hade bättre fjäderdräkt och färre skador på brösbenskammen jämfört med de vita av rasen rasen vit DeKalb..

Studien är en dansk delstudie utförd vid Aarhus universitet. 1200 hönor av de båda raserna hölls enligt EU:s regler för ekologisk produktion och med 4 m2 utevistelse per höna. Dock krävs mer analyser för att kunna dra några säkra slutsatser.

Läs mer här>>

2019-12-03