Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Det är skillnad på surdeg och surdeg


En ny studie visar att det är stor skillnad  på industribakat bröd och bageribakat. Skillnaden ligger i hur kroppen kan ta upp näringsämnena...

Forskare från Örebro universitet jämförde de tio mest sålda industribakde bröden i butik med tio bröd bakat i ett lokalt bageri. Resultaten visade att mineralerna i butiksbrödet passerar rakt igenom den mänskliga kroppen, utan att tas upp, medan nästan all näring från det lokala bageriets bröd kan tas upp.
Förklaringen bakom detta är jästiden. Det industribakade brödet snabbjäsas och hela processen från mjöl till färdigbakat bröd tar ca 1 timma, medan samma process i ett litet lokalt bageri tar ca 16-18 timmar. Mjölet innehåller mineraler som magnesium, kalcium, järn, koppar, zink och kadmium. Fytinsyran i mjölet hindrar kroppen från att ta upp denna näring. De är inlåsta och nyckeln är den långa jäsningen som bryter ner fytinsyran och frigör mineralerna.
Surdeg har blivit mycket populärt att använda som en hälso- och smakförstärkare även i industribakat bröd. Nyttan av detta är alltså minimal. Tillsatsen av surdeg används ofta även i marknadsföringen, även om den tillsatta mängden oftast är liten.

här>>2019-12-03