Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Kan sötlupin ersätta sojan?


Sötlupin har ätits sedan länge runt Medelhavet, i Mellanöstern och Sydamerika. Det är en annan sorts lupin än de som växer i svenska vägkanter. Näringsmässigt mäter sig sötlupinens bönor med sojabönan och proteinhalten når upp till samma nivå. Sötlupinen klarar det svenska klimatet och den har en kortare odlingssäsong än sojan och hinner mogna. Men det finns utmaningar med att odla sötlupin ekologiskt. De kan mogna ojämnt och har dålig konkurrenskraft mot ogräs.

- En lösning kan vara att odla sötlupinen tillsammans med någon annan gröda som är mer konkurrenskraftig, säger Georg Carlsson, lektor på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, med inriktning på jordbrukets växtodling och fokus på baljväxter, till Ekolådans nyhetsbrev.

Små arealer av sötlupin odlas idag i Sverige, bla i ett projekt initierat av Axfoundation. Man har med god framgång använt sötlupinen som foder, och ersatt sojan, till grisar och mjölkkor med bibehållna produktionsnivåer. I projektet tog man även fram en färs, baserad på sötlupin samt åkerböna, gråärt och raps. Förutom den rena färsen, som idag säljs till restauranger och storkök, ingår den i lasagne, bolognese och tacofärs som säljs i vissa butiker.

Även ett antal andra projekt pågår runt sötlupin.2019-11-15